nora_vehiculo

 

Nora és des del 2010 l’empresa concessionària encarregada de recollir les escombraries a Blanes. Dóna servei al poble més important de la comarca i això li suposa el 60% de la seva facturació. A més, Blanes  és el banc de proves per poder aplicar a la resta dels pobles de la comarca que gestiona i un bon aparador a nivell de màrqueting per poder oferir els seus serveis als pobles que encara no han signat el contracte per poder recollir les seves escombraries.

Després de pagar un cànon de més de 4 milions d’euros, que no oblidem que van servir per maquillar els pressupostos d’aquell any, aquesta empresa amb una participació del 10 % de l’ Ajuntament de Blanes va substituir el servei que prestava una altra companyia. L’equip de govern presidit per Josep Trias en la seva argumentació va assegurar que Blanes tindria un millor servei per un import inferior. Finalment no  ha estat així.

Blanes no és un poble barat per viure. Més aviat és un poble hostil amb els seus veïns en matèria d’impostos i taxes, i el rebut de les escombraries està en el punt de mira de tota la població.

Ara, l’equip de govern vol canviar el sistema de recollida d’escombraries. Es vol passar de l’actual càrrega posterior al model de càrrega lateral. Aquest canvi no només implica la renovació dels camions, sinó que obliga a canviar tots els contenidors del poble per models nous que  estèticament són millors i tenen una major capacitat de residus. El problema és que volen llençar a les escombraries camions i contenidors que encara tenen prou vida útil i que per tant, podrien ser utilitzats durant més temps.

Nosaltres pensem que seria millor una implantació gradual per barris, tal com es va fer amb la recollida selectiva, o  canviar els contenidors i els camions gradualment a mesura que vagin quedant obsolets. L’Ajuntament pretén gastar 3,3 milions d’euros, import que inicialment desemborsa l’empresa Nora, per després anar amortitzant el material en un període de 8 anys. A més, cal tenir en compte la pujada del cànon per part de la Agència Catalana de Residus per tona dipositada en superfície en la deixalleria de Lloret. Aquesta serà propera als 50 €/tona al 2020. No hem d’oblidar que és més del triple del que es paga actualment. Fa difícil, així, poder calcular la pujada que haurem d’assumir els veïns de Blanes en les futurs rebuts d’escombraries, però estar clar que ens afectaran a tots i molt.

A Blanes ja fa temps que no tenim marge de maniobra, ni tampoc ens podem permetre continuar seguir fent les coses malament. Des de Ciutadans no tolerarem que l’Ajuntament llenci la casa per la finestra. Nosaltres tenim clar que aquest canvi de model de recollida amb les condicions que ha proposat Nora amb el suport de l’equip de govern és un mal negoci per a Blanes. Considerem que és totalment innecessari. Ni el volem ni desitgem. El poble de Blanes té el nostre compromís i la nostra responsabilitat i per això ens hi oposarem.

 

 

sd4o5fdg_400x400

 

SERGIO ATALAYA

Regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de Blanes