No vull perdre ni una sola línia, benvolgut lector, destacant les virtuts de Figueres ni l’extraordinària situació estratègica, patrimonial, natural i paisatgística, històrica, cultural o enogastronòmica que trobem a l’Empordà. Aquell que a dia d’avui no ho conegui, simplement no és d’aquest món. Així, no vull perdre’m ni en tòpics ni en l’autocomplaença, avui vull parlar-vos de projectes i de futur.

 

Figueres, ja des del boom turístic, és una porta d’entrada privilegiada a Espanya. Des de molt abans, és el centre d’atracció de tota una comarca de la qual rep un flux constant de visitants. Figueres, sens dubte, és el pol neuràlgic i dinamitzador de l’Empordà, un atractor natural de visitants.

 

Aquest notable fet queda evidenciat en la nostra economia local amb més de 1.400 empreses dedicades al sector serveis (més de 85% del total), amb una destacada presència del comerç i l’hostaleria que suposen més del 50% de les empreses del sector. Segons les últimes dades disponibles, els visitants que usen els recursos de promoció de la ciutat superen la xifra de 1.400.000 visitants, dels quals més del 90% accedeixen al Museu-Teatre Dalí. Això significa que per cada Figuerenc rebem entre 28 i 30 visitants anualment.

 

A tot això cal sumar a totes aquelles persones que arriben a la nostra ciutat a realitzar compres, fer negocis, anar al cinema, al teatre o passejar pels nostres carrers però que al no accedir a cap dels nostres recursos culturals no són comptabilitzades però si suposen un actiu econòmic de primera magnitud.

 

Vistes aquestes xifres, des de Ciutadans hem impulsat la creació d’un Consell Municipal de Turisme que treballi immediatament en un pla integral, i estratègic, de desenvolupament i foment del turisme que impulsi la pròpia ciutat i la comarca reforçant el nostre lideratge. Aquest pla ha de posar en valor els recursos turístics i captar visitants durant tot l’any aprofundint en la tan anhelada desestacionalizació.

 

És necessari que aquest pla tingui unes finalitats i objectius clars i concrets. Ha de desenvolupar productes turístics complementaris i diversificats relacionats amb el paisatge i la naturalesa, el patrimoni artístic i cultural, l’enoturisme, la valorització dels productes locals i la promoció de la marca Empordà, així com la creació de productes adaptats als diferents segments del mercat potencial.

 

Aquest pla ha d’incentivar la creació de valor afegit i prestigiar la nostra ciutat i comarca com una destinació d’alta qualitat pel valor i atributs del seu entorn, les activitats a l’aire lliure, dels seus productes gastronòmics, per la seva oferta cultural, la qualitat de vida, la diversitat dels recursos i els punts d’atracció que oferim.

 

Un punt importantíssim d’aquest pla és desenvolupar un turisme sostenible que protegeixi un dels nostres valors mes preuats: la naturalesa i el paisatge. Hem de protegir, alhora que valorar, el patrimoni natural sensibilitzant sobre les qualitats del nostre territori i la preservació de la diversitat paisatgística.

 

Però,a més a més, abans de tot això, Figueres té una assignatura pendent que ha d’abordar inexcusablement, des d’avui mateix, i és establir un sistema de vigilància dels petits detalls. Figueres, ciutat dels detalls, ha quedat descurada afectant negativament a la imatge i sensació que els visitants s’enduen de la nostra ciutat. Això podria solucionar-se sense un cost important, si existís voluntat de l’equip de govern organitzant adequadament les prioritats de les activitats dels equips de manteniment de l’ajuntament.

 

En Ciutadans treballarem perquè el Govern de Figueres torni a cuidar els detalls, pel bé dels nostres veïns i visitants, i perquè es crei el Consell Municipal de Turisme per dissenyar i aplicar el pla integral de desenvolupament i foment del turisme amb la finalitat última de fomentar un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, tal com es va comprometre, a proposta nostra, en l’últim Ple.

 

Artícle publicat en el Setmanari de l’Alt Empordà el 12 de juliol de 2016

 f_hector_2

Héctor Amelló Montiu és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, llicenciat en Belles Arts

i Màster Universitari en Comunicació, Cultura, Societat i Política. Actualment és Portaveu del

Grup Municipal Ciutadans Figueres i Conseller Comarcal de l’Alt Empordà. Ha treballat com a

freelance de Marketing, Comunicació i Noves Tecnologies