Rosa i llibre. Aquests són els dos símbols que porten a la nostra Diada de Sant Jordi a ser coneguda per tothom arreu del món. Dos exemples ho demostren: La UNESCO va captar l’esperit d’amor cultural i sentimental que resideix a la nostra festa, en va prendre nota i es va voler implantar i promoure, a partir de l’any 1995, el 23 de abril com el “Dia Internacional del Llibre”. També des del Ministeri de Cultura a Espanya, a través d’ASALE (Asociación de Academias de la Lengua Española) es va acordar fer entrega del premi Cervantes el mateix dia fent homenatge a la nostra Diada.

 

A mesura que han anat passant els anys, percebo una Diada de Sant Jordi cada cop més gris, on la tradició es va perdent condicionada al fet que es regalen més roses però menys llibres, com ja anuncien les editorials: la venta de llibres ha disminuït més d’un 10% en els últims 3 anys.

 

És cert que la implantació de l’e-book redueix la compra de llibres, però aquest no és l’únic motiu. La nostra societat evidencia una manca d’interès per la lectura, sobretot entre els adolescents que són qui més senten aquesta desafecció. Anys enrere, quan estudiava a l’institut, podia observar companys de classe renegant de la lectura; tenir llibres complementaris a les matèries es veia com un sinònim d’avorriment.

 

Què podem fer? Per començar, l’amor a la cultura ha de ser un valor educatiu. La joventut ha de sentir-se seduïda pels valors que aporta la lectura. Llegir ajuda a tenir un vocabulari ric, estimula el cervell, millora la concentració i ens pot ajudar a potenciar l’autoestima i millorar les relacions interpersonals. Llegir una estona abans d’anar a dormir ajuda a tenir patrons de son saludables i la disminució del risc de patir malalties com l’Alzheimer.

 

L’amor per la lectura es pot potenciar mitjançant clubs de lectura com els que promouen les biblioteques públiques o amb iniciatives com l’intercanvi de llibres, i com no, recolzant el negoci de les llibreries. Així, a més de valorar que el club de lectura i l’intercanvi de llibres són pràctiques existents a la nostra ciutat, hem de celebrar la inauguració la setmana passada de dues noves llibreries, i l’alternativa a la tendència de tancaments que està anant a l’alça a tota Espanya. Des de Ciutadans Figueres els desitgem molta sort a l’hora de poder tirar endavant aquests projectes amb èxit.

 

Així que, posem fil a l’agulla, encara som a temps de posar color i llibres altra vegada a la nostra Diada!

 

Article publicat a Figueres.com el 27 d’abril de 2016

 

Enlace: http://www.figueres.com/opinio-sant-jordi-una-diada-on-tots-ens-hem-de-sentir-seduits/

 

Cristian Belmonte Miras responsable local de Joventut i Esport de Ciutadans Figueres. És Tècnic Superior en Sistemes de Telecomunicacions i Informàtics, actualment estudia Ciències Polítiques i de l’Administració.

f_cristian_2