Dia rere dia crec entendre millor aquesta insistència del Govern de Figueres per pemetre omplir la nostra ciutat de mastelers amb estelades. Creien que fent mirar als veïns cap al cel, i onejant el símbol de la divisió, la confrontació i la insolidaritat, ningú s’adonaria de la brutícia i deixadesa en la qual es troben els nostres carrers? No em sorprèn venint d’un Govern de Convergència que “agita la bandera” davant la seva clara falta d’una política real que posi per davant les necessitats i els interessos dels ciutadans.

Evidentment estan equivocats. No és suficient una política de gestos i de fotografies. Aquesta mateixa setmana, després de molts mesos de queixes dels veïns, i del Grup Municipal de Ciutadans (C’s), el Govern s’ha vist obligat a engegar, per fi, un “pla d’acció” per millorar els serveis de neteja i la recollida de residus. Han acceptat que s’ha d’incrementar el servei i augmentar la freqüència de pas i els dies de recollida; això implica duplicar el servei de neteja i recollida, ampliar la flota llogant una altra màquina d’escombrar i reforçar el servei amb cinc nous treballadors.

Segons l’alcaldessa, la Sra. Felip, i el seu equip de Govern, es tracta de donar una resposta ràpida a necessitats urgents i reitera, cito literalment, que “la millora de la qualitat dels serveis públics que prestem a la ciutadania és una de les prioritats del Govern”.

Doncs bé, deixin que els expliqui que aquest és un argument fal·laç i retorçat. Un dels motius pels quals Figueres es troba tan bruta i degradada és que fa uns nou mesos, això al que ara anomenen el “pla d’acció” – ampliació de servei que es contracta anualment – va deixar de ser contractat. El servei públic de neteja i recollida de residus es va veure tan afectat per la retallada efectuada que la qualitat i prestacions dels serveis es va ressentir, tant, que ara ja és habitual sentir als nostres veïns protestar, i amb raó, del descurada i bruta que es troba la nostra ciutat, sent senzill fins i tot trobar una diversitat d’imatges i comentaris a les xarxes socials sobre l’acumulació de brutícia als nostres carrers.

La realitat és que la nostra ciutat no hagués estat mai en unes condicions tan pèssimes de neteja si s’hagués continuat contractant, com ha estat habitual en els últims anys, la necessària ampliació de servei.

L’anunci d’aquest “pla d’acció” em recorda als “piròmans-bombers” o a aquestes velles estratègies polítiques de crear problemes per després oferir solucions i alguns polítics presentar-se com “pseudosalvadors”. Aquest Govern fa ja alguns anys, i especialment fa uns nou mesos, van retallar tant el servei que van portar més enllà del límit la capacitat del personal d’Ecoserveis, desbordant la possibilitat de prestar el servei en condicions i  generant un evident problema de brutícia i salubritat a la ciutat. Davant la normal reacció d’indignació i freqüents queixes dels veïns, així com de la insistència del nostre grup en el consistori, decideixen tornar a contractar el “pla d’acció” oferint-ho com un magnifica solució al problema que ells mateixos prèviament han creat.

En definitiva, tenim un Govern local que tė com a primera estratègia política la distracció de l’atenció dels problemes reals a través de la col·locació de símbols polèmics, que no representen al conjunt dels catalans. I després té una segona estratègia: crear problemes per poder oferir solucions. Si “el pla d’acció” consisteix a distreure i crear problemes per després fer veure que s’aporten solucions, el tripartit de govern local -CiU+PSC+Compromis- ben podria repetir el programa electoral amb el qual es va presentar al 2015 en les properes eleccions. Notaríem alguna diferència?

Article publicat en el setmanari Hora Nova el 2 de maig de 2016

Héctor Amelló Montiu  és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, llicenciat en Belles Arts i Màster Universitari en Comunicació, Cultura, Societat i Política. Actualment és Portaveu del Grup Municipal Ciutadans Figueres i Conseller Comarcal de l’Alt Empordà. Ha treballat com a freelance de Marketing, Comunicació i Noves Tecnologies.

f_hector_2