En l’últim ple municipal, el nou tripartit de la ciutat -CiU, PSC i Compromís- va aprovar el càrrec de ‘Directora de seguretat, cohesió i emergències socials’, càrrec que serà ocupat per una de les persones que va impulsar la plataforma de suport a la candidatura del socialista Pere Casellas: ‘compromesos amb Figueres’. Ciutadans (C’s) Figueres va expressar en aquest punt un rotund NO, doncs considerem que un dels majors perills per a una societat oberta és la politització de les institucions i el clientelisme polític que, segons els experts, és una de les principals causes de la corrupció i del dèficit del control públic.

Això s’evidencia en els baixos índexs de corrupció de països on els càrrecs públics dependents d’instàncies polítiques són pocs –nord d’Europa, per exemple –, a comparació amb aquells on els partits -Espanya- tenen la lliure potestat de nomenar càrrecs de confiança, assessors, generar consorcis, agències i fundacions, així com realitzar contractacions eventuals o de lliure designació que depenen directament dels desitjos dels polítics.

El clientelisme es manifesta en una estructura organitzativa on l’accés als llocs d’influència, decisió i poder estan controlats per ‘senyorets’ que obliguen al ciutadà a recórrer a mètodes alternatius d’accés que els possibilitin saltar-se les barreres socials recorrent a un mercat d’intercanvi de favors i suport. Aquests ‘senyorets’, en general polítics i oligarques, perverteixen el sistema de mèrit i capacitat que ha de caracteritzar l’accés a la funció pública.

La realitat és que una part important dels alts llocs directius està en mans de personal de confiança, seleccionat segons criteris polítics i cooptats per subjectes gràcies al culte de les seves relacions personals i polítiques. Això fa sospitar que l’equip de govern local no tracta per igual a tots els ciutadans, sinó que existeixen individus o grups sistemàticament beneficiats. Per tant, aquells polítics que irresponsablement impulsen el clientelisme fomenten unes institucions democràtiques poc representatives i un sistema legal no igual per a tots.

La lògica clientelista desmotiva al ciutadà i l’incita a desconfiar més del sistema democràtic, de les seves institucions i de l’Ajuntament. Davant aquesta situació, el ciutadà buscarà una sortida individual i una alternativa als seus problemes recorrent a ‘senyorets’ que els ajudin i que els donin accés als recursos.

Aquesta xarxa de capital humà dependent dels ‘senyorets’ precisa que el partit que està al govern, quan accedeixen al càrrec, es perpetuï en el poder per veure renovats els seus contractes. Es gesta d’aquesta forma un sistema pervers d’incentius negatius. El treballador públic es troba en una situació de feblesa enfront dels seus superiors polítics i es mostra més tolerant i permissiu amb actituds i pràctiques poc escrupoloses o ètiques realitzades per  aquells dels quals depenen els llocs de treball, subvencions, contractes i accés a recursos públics de tota una xarxa clientelar.

L’adjudicació de cadires, càrrecs i responsabilitats del tripartit Figueres, que polititza les institucions i fomenta el clientelisme, s’oposa frontalment a la política de regeneració i canvi que impulsa Ciutadans. El projecte municipal de C’s, tal com vam exposar en la campanya electoral, defensa administracions transparents, impermeables a la corrupció i al clientelisme polític i s’emmarca en una transformació profunda de les Administracions Públiques de l’Estat i les seves Institucions, una reforma inqüestionablement necessària per les repercussions democràtiques, econòmiques i burocràtiques que tindria en els ciutadans.

Article publicat a Figueres.com el 19 de abril de 2016

Héctor Amelló Montiu  és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, llicenciat en Belles Arts i Màster Universitari en Comunicació, Cultura, Societat i Política. Actualment es Portaveu del Grup Municipal Ciutadans Figueres i Conseller Comarcal de l’Alt Empordà. Ha treballat com a freelance de Marketing, Comunicació i Noves Tecnologies.

f_hector_2